tiistai 31. heinäkuuta 2012

Portaat umpeen ja porraskomero alle

Remontin aloitus

Portaikko avoimena
No niin, ensimmäinen remontti on nyt ohi. Muutimme omakotitaloomme 2008 syksyllä, kun lapsia oli kaksi. Nyt kun kolmas poika syntyi, oli kaikki vaatekaapit oli täynnä romua ja muita ylimääräisiä ja pieneksi käyneitä vaatteita. Nyt kolmannen myötä niille pieneksi käyneille vaatteille tuli kirpparin sijasta uusi käyttötarkoitus. Miettisin, että apua mihin nämä kaikki laitan ja siitä se ajatus sitten lähti..

Rakennusaikana miettisin ottaisiko umpiportaikon vai mitä tekisi, mutta tiukan budjetin vuoksi päädyttiin ottamaan valkolakatut portaat. Nyt sitten vuosien käyttökokemuksen myötä voin kertoa, että avoportaikon alle ei voi sijoittaa mitään. Kaikki pölyt ja hiekat tippuvat portaiden alle ja kaksi alle kouluikäistä  ravaa portaita, parin kaverinsa kannssa ravaten ylä- ja alakerran väliä siivousta olisi pitänyt suorittaa jatkuvasti. Niinpä ensimmäisen lomaviikon edetessä jo loppuaan ja ulkona oli satanut koko viikon keksin sen; porraskomeron portaiden alle.

Googlasin päivän verran etsien tietoa ja porraskomero-/umpikomero-/vaatehuone-/vaatekomeromalleja, miten muut ovat hommaa suorittaneet, mutta en löytänyt juurikaan kivannäköisiä toteutuksia. En halunnut mitään verhohässäkkää enkä mitään muutakaan erikoisratkaisuja.

Suunnittelua


Halusin selkeän kaapin, jonne tulee sisälle säilytysjärjestelmä. Suunnittelu lähti siitä, että miettisimme miten homma aloitetaan. Kovin ihmeellisiä piirrustuksia emme tätä varten tehneet, pähkäilin miten rungon saa tehtyä tukevaksi, ja kuinka paljon tavaraa menisi, samana iltana jo kävimme hakemassa tavaraa.

Ostimme puutavaran Turun Itäharjun Byggmaxista runkotavaraa 50x50 ja kapeampaa rimaa. Lisäksi päädyimme, että helpoin ja siistein tapa on gyproc-seinän sijasta on tehdä paneeleista seinä, sillä siitä tulisi myös yhtäaikaa pinta että seinä.

Runko vaiheesta ei tullut kuvaa, mutta panelointivaiheesta tuli.

Valitsimme Cent Linen hieman peruslaminaatista parempaa seinä- ja kattopaneelia ja lähdimme siitä rakentamaan portaikon sivuseinää. Edukkaampi paneeli olisi ollut neliöhinnaltaan noin 5 euroa, mutta valkoinen paperipinnoite kuulsi ruskeaa taustaväriä, joten se ei ollut hienon näköinen. Tarkoituksena oli tehdä pysyvä ratkaisu, joten myös hyvännäköinen sen pitää olla.  Tässä paremmassakin neliöhintakin oli suht edullinen n.11 euron luokkaa. Tarvitsimme koko projektia varten tasan kolmepakettia laminaattia, jotka maksoivat noin 25 euroa/pkt. 



Panelointia

Käytössä oli paineilmaniittauslaite ja paneelipaketissa olikin suositus, että panelointi pitää tehdä niittaamalla. Hiukan jouduimme kikkailemaan paneelien kiinnityksen kanssa, koska seinä piti kaataa paneloinnin ajaksi, koska jätmme portaikon kaiteet rempan ajaksi paikoilleen. Teimme kuitenkin rungon paikoillaan ja katsoimme, että seinät tulee suoraan ja suunnittelimme miten seinä kiinnitetään, että siitä tulee tukeva ja suora.



Ulkopuoliset työt

Komeron sisältä, takin kanssa mittailin, että
Elfan vaatetanko saadaan riittävän korkealle,
että myös aikuistentakit mahtuu roikkumaan.
Lattian pinta-alaa oli tässä portaiden alla noin 4 nelitötä, ja 120 cm tilaakin löytyi portaiden päästä 185cm verran. Suunnittelin niin, että portaiden alle peräseinälle siis tulee pitkä vaatetanko ja sivulle tulee 6 kpl 181 cm hyllyjä ja ylös mahtunee 90 cm hylly. Oviaukosta tuli 70 cm ja käytävätilaa 40 cm ja hyllyt vie 30 cm. Kovin suurta kulkukäytävää ei ole tulossa, mutta hukkaneliöt oli tarkoitus minimoida.








Komero valmistuu

Ovi ja oven karmit ostettiin Byggmaxista. Ovi maksoi 59 euroa ja karmit 29,99 euroa ja yläkarmi 11.99 euroa. Täytyy sanoa, että karmi tuli yhtä kalliiksi kuin ovi. Karmiruuvit oli kyllä yllättävän kalliita, karmiruuvit ja asennusavain maksoi noin 16 euroa/setti.

Mietin aluksi, että olisin Ikean poistonurkasta bongannut jonkun poisto-oven, mutta kyllä oikea ovi näyttää paremmalta ja huomaamattomalta. 

Oli kiva huomata, että kun paneloimme portaat vielä umpeen, niin porraskäytävän yleisilme muuttui valoisammaksi. 

Ennen Puolivalmiina, portaat vielä avoimena.
Umpiportaat valmiina

Harmikseni huomasin, että Byggmaxin valikoimiin ei kuulunut alkuperäistä Elfaa. Niinpä googletuksen jälkeen huomasin, Elfaa myyvän K-Rauta ja Prisma. Kävimme Raision Ikeassa ja vieressä sattui olemaan K-rauta. Kävin siellä Prisman hintojen kanssa. Hintaero Prismaan oli huikea. Hyllyn reunan hintalapuissa komeili jopa 5 euron hintaerolla olevia tuotteita. Komeron alunperin Prisman hinnoilla budjetoitu n.300 euron hyllyjärjestelmän budjetti olisi paisunut helposti 400 euroon, jos olisin sokeasti poiminut tuotteet K-raudan hyllystä. Kävin pyytämässä tarjousta ja sain tuotteet samaan hintaan kuin Prismassa. Ikävä kyllä myyjä ei muistanut mainita, että vaatetanko ei ollutkaan Elfan oma, vaan 2metriä pitkä tanko. Niinpä sitten piti käydä palauttamassa se takaisin, koska en jaksanut rueta rautasahailemaan 1 euron takia vaan ostaa suoraan Elfan 14,90 euroa maksavan oikean pituisen tangon. Kannakkeetkin tuli kiireessä ostettua väärin, joten palautin nekin eikä heillä sitten ollut oikeita kannakkeita, joten suuntasin turhan vaivan jälkeen Prismaan ostamaan puuttuvat osat. Mielestäni K-Raudan hinnoittelu oli niin yläkantissa, että en ihmettele miksi siellä on paljon vähemmän väkeä kuin vieressä Bauhauksessa. Tarjousten kysely kuitenkin on aikaavievää ja hidasta. 

Komeron täyttöä

Muutaman päivän ajelun jälkeen sain kuin sainkin Elfaan puuttuvat osat ja komeron sain täytettyä yhdessä illassa. :) Ostin kasan Ikean sinisiä 1,5 euroa maksavia muovilaatikoita, joihin sai kätevästi lajiteltua tavarat lajeittain. Valo vielä puuttuu, mutta kyllä senkin jonain päivänä laitan kunnolla. 

1 kommentti:

  1. Hei! Julkaisustasi alkaa olla sen verran aikaa, etten tiedä, tavoittavatko kommentit enää, mutta koetetaan silti.
    Meillä on suunnitelmissa samankaltainen ratkaisu avoportaisiimme, ja tilanne näyttäisi olevan hyvin vastaava. Toteutuksenne on tyylikäs, ja siitä kelpaa kyllä ottaa mallia! Ottaessani selvää portaiden laittamisesta umpeen törmäsin huoleen siitä, että kierreportaissa osa portaista ei ole kovinkaan syviä, ja avomallissa tulee usein astuttua varpailla ikään kuin portaan yli ja portaiden umpeen laittaminen voisi olla "vaarallista" varpaille. Omaa porraskäyttäytymistämme tarkkaillessa huomasimme, että juuri näin tosiaan tuntuu käyvän. Oliko teille vaikeaa tottua kulkemaan umpinaisia portaita lyömättä varpaita?

    VastaaPoista